Hrvatski Flying Disc Savez

Hrvatski ultimate Disc golf Hrvatska Now we move

Savez donirao 15 diskova štićenicima Dječjeg doma Laduč

Dvadesetak malih štićenika Dječjeg doma Laduč ovih dana je naučilo igrati sportove s diskom - ultimate i disc golf. Omogućili su im to članovi Hrvatskog flying disc saveza i austrijskog disc golf kluba Sumodrivers Discgolf Weng, koji su im donirali 15 diskova za ultimate. Osim same donacije, članovi HFDS-a s djecom su se družili i učili ih pravilima i tehnikama igre. Prezentacija i donacija pokazale su se kao pun pogodak.

Dječje veselje i sreća

- Veselje i sreću koju smo tog popodneva podijelili s tom djecom vrlo je teško opisati riječima i najviše nas veseli činjenica da su oni uživali u upoznavanju novih vještina i igara - kazao je predsjednik HFDS-a Tomislav Gorički te nam opisao kako je tekla prezentacija i donacija.

- Prvo smo sa grupom od desetak veće djece pričali malo o tome da osim samog dodavanja frizbijem postoje i razne igre koje se mogu igrati. Tada smo zajedno s njima odradili nekoliko vježbi i rutina u kojima smo ih upoznali sa nekim osnovnim tehnikama bacanja (forehand i backhand) te hvatanjima diska u trku. Nakon toga smo kratko opisali pravila i načina igre, te smo skupa zaigrali ultimate. Ostali smo iznenađeni koliko je malo trebalo svima da pohvataju pravila, te smo već nakon nekoliko dodavanja imali vrlo tečnu i smislenu igru u kojoj su se izmjenjivala uspješna i manje uspješna dodavanja, golovi, atraktivne akcije i nespretnosti, ali prije svega osmijeh, veselje i zaigranost - ispričao je Gorički.

Prezentaciji se priključilo još desetak manje djece kojima su članovi HFDS-a pokazali neke putting igre na disc golf koš te se dodavali s frizbijima na livadi uz puno smijeha i zabave. 
U Hrvatskom flying disc savezu uvjereni su kako su diskovi došli u idealne ruke, te da će letjeti još puno i dugo po livadama oko dvorca Laduč. 

Početak suradnje

HFDS je dogovorio s odgajateljima dugoročnu suradnju, tako da je ova donacija i radionica samo početak budućih druženja članova HFDS-a s djecom, uz igre i radionice s frizbijem i diskovima. 

Inače, dječji dom Laduč je namijenjen osnovnoškolskoj djeci bez roditelja ili bez odgovarajuće roditeljske skrbi te djeci čiji je razvoj bio ugrožen u vlastitim obiteljima. Misija djelatnika doma je stvaranje sigurnog i poticajnog okružja za pravilan rast i razvoj djece i mladih te uvjeta za stjecanje znanja i vještina za samostalan život i njihovo ravnopravno uključivanje u zajednicu.

- Jako smo sretni što su nam djelatnici doma dali priliku da djeci predstavimo svoj sport i izmamimo djeci osmijeh na lice. Nadamo se kako je to početak jedne uspješne i duge suradnje na dobrobit štićenika dječjeg doma - zaključuju u HFDS-u.

Spomenimo kako su 15 ultimate diskova za donaciju osigurali članovi austrijskog disc golf kluba Sumodrivers Discgolf Weng. Klub se sastoji od hrvatskih i austrijskih članova, a donacija je financirana iz nagrade koju je klub dobio kao najbolji disc golf klub u Austriji. Slična donacija realizirana je i u Austriji.