Hrvatski Flying Disc Savez

Hrvatski ultimate Disc golf Hrvatska Now we move

Turnirom Mars Springs počela 1. hrvatska disc golf liga

Međunarodnim disc golf turnirom Mars Springs u organizaciji tvrtke Lagoda, koji je prošlog vikenda, 12. i 13. ožujka, održan u Varaždinskim Toplicama počela je Prva hrvatska disc golf liga (HDGL). Turnir Mars Spring jedan je od 9 (devet) turnira na kojime će se hrvatski igrači i igračice tijekom 2016. godine boriti za titulu najboljih u kategorijama Open Men i Open Woman.

Najbolji Mike Gordon i Danica Pajtak

Pobjednik turnira u Open Men diviziji Mike Doc Gordon ujedno je osvojio i maksimalnih 25 bodova u 1. kolu hrvatske lige. Slijede ga drugoplasirani Nino Đurak i Tomislav Gorički sa osvojenim trećim mjestom.

Pobjednica turnira u Open Woman kategoriji bila je Danica Pajtak, koja si je time osigurala 25 bodova u ženskoj kategoriji 1. kola HDGL. 

Čar ove lige je da igrači nemoraju nastupiti u svakom kolu kako bi bili najbolji već će se u 2016. godini uzimati samo 6 najboljih rezultata od predviđenih 9 kola za ukupan poredak.

Pobjedniku i pobjednici pripada prijelazni pehar Hrvatske disc golf lige na koji se upisuje godina prvenstva, ime i prezime pobjednika i matičnog kluba, a ukoliko igrač ili igračica 3 puta zaredom osvoji ligu, prijelazni pehar ostaje u trajnom vlasništvu tog pobjednika ili pobjednice. 

(Uskoro i tablica s ukupnim poretkom i rezultatima)

2. kolo lige već nadolazeći vikend

Liga se nastavlja već nadolazeći vikend turnirom Marty Four Season, koji će se igrati na terenu Martinuševec u Međimurju.

Spomenimo i kako je nacionalno cjelogodišnje prvenstvo pokrenuo je Hrvatski flying disc golf savez (HFDS), kao logičan nastavak razvoja disc golfa u Hrvatskoj.

Tako je 14. ožujka 2016. proslavljen 7. rođendan prvog disc golf terena u Hrvatskoj - disc golf terena Martinuševec u Međimurju. Danas postoje tri stalna terena u Hrvatskoj (teren Martinuševec, teren Varaždinske Toplice i teren Platak), a broj turnira kao i broj hrvatskih igrača i igračica raste iz godine u godinu te su sve više konkurentni na međunarodnoj sceni. 

Popis turnira 1. hrvatske disc golf lige

 1. Mars Springs 12 .- 13.3.
 2. Marty Four Seasons 19. - 20.3.
 3. Bundek Open 2.- 3.4.
 4. Vladar Martinuševca 16. - 17.4. 
 5. Drava Forester Reverse- 09.-10. 07.
 6. Varaždinske Toplice - 13. - 14.7.
 7. Spa Hills 16.-  17.7.
 8. Platak Open 6.- 7.8.
 9. Drava Forester  3. - 5.11.


PROPOZICIJE NATJECANJA

Članak 1.
Organizator Hrvatske disc golf lige je Hrvatski Flying Disc Savez.

Članak 2.
Hrvatska disc golf liga sastoji se od svih turnira sa PDGA oznakom neovisno o organizatoru, koji se igraju na teritoriju Republike Hrvatske u tekućoj godini, a koji su najavljeni do 01. siječnja te godine. Minimalan broj za održavanje lige je 6 najavljenih turnira koji se igraju prema standardnim PDGA pravilima. U ligu mogu ući i nenajavljeni turniri uz pismenu zamolbu organizatoru i to najkasnije 3 mjeseca prije početka turnira. 

Članak 3.
Pravo sudjelovanja u ligi imaju svi igračice i igrači hrvatske nacionalnosti i sa prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji su članovi bilo kojeg Disc golf kluba registriranog u Republici Hrvatskoj, odnosno člana Hrvatskog Flying Disc Saveza (dalje igrač). 

Članak 4.
Svaki igrač plaća kotizaciju za igranje Hrvatske disc golf lige i to 10,00 kuna po jednom turniru. Predstavnik HFDS-a je zadužen za skupljanje kotizacije od igrača koji na turniru sudjeluju i u Hrvatskoj disc golf ligi. Sredstva prikupljena od kotizacije za igranje Hrvatske disc golf lige se koriste za nagrade sudionicima na kraju godine. Organizator može povećati ali ne i umanjiti iznos kotizacije no ne i za ligu u tekućoj godini.

Članak 5.
Hrvatska disc golf liga igra se u kategoriji Open Men i Open Women. Organizator može otvoriti dodatne kategorije ukoliko postoji minimalno 10 igrača iste spolne ili dobne skupine ali ne i za ligu u tekućoj godini.
Članak 6.

Svaki igrač u pojedinom kolu dobiva bodove prema plasmanu za svoju kategoriju i to za: 

 1. mjesto = 25 bodova; 
 2. mjesto = 18 bodova; 
 3. mjesto = 15 bodova; 
 4. mjesto = 12 bodova; 
 5. mjesto = 10 bodova; 
 6. mjesto = 8 bodova; 
 7. mjesto = 6 bodova; 
 8. mjesto = 4 boda; 
 9. mjesto = 2 boda; 
 10. mjesto = 1

Članak 7.
U konačni poredak lige ulaze najboljih 6 rezultata ostvarenih na turnirima u razdoblju od 01.01. do 31.12. tekuće godine. Ako igrač sudjeluje na više od 6 turnira, lošiji rezultati mu ne ulaze u ukupni poredak. Organizator može promijeniti broj rezultata koji ulaze u konačan poredak lige, ukoliko se promijeni broj najavljenih turnira. Broj rezultata koji ulaze u konačan poredak lige u omjeru sa ukupnim brojem turnira Hrvatske disc golf lige mora biti između 66% i 84%.

Članak 8.
Ukoliko nakon odigranih svih turnira lige, 2 vodeća igrača imaju isti broj bodova u ukupnom poretku, pobjednik se odlučuje prema sljedećim kriterijima: 

 1. veći broj osvojenih bodova na turnirima na kojima su oboje nastupili 
 2. veći broj osvojenih pobjeda 
 3. manji broj odigranih turnira (broje se i sudjelovanja na turnirima koji nisu ušli u ukupni poredak i sudjelovanja ukoliko igrač odigra DNF turnir) 
 4. Bolji najslabiji rezultat (DNF se ne računa)
 5. „Sudden death“ pravilo na posljednjem turniru od staze broj 1.


Članak 9.
Uz bodove koje sakuplja igrač, isti broj osvojenih bodova dodjeljuje se i matičnom Disc golf klubu tog igrača. 

Članak 10.
Da se bodovi dodijele, potrebno je zadovoljiti kriterij minimalnoga broja sudionika po pojedinom turniru, a to je 10 igrača hrvatske nacionalnosti ili sa prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji su članovi bilo kojeg Disc golf kluba registriranog u Republici Hrvatskoj. Organizator lige može odrediti da se neko kolo hrvatske lige održi bez da je ovaj kriterij zadovoljen, ukoliko barem na dva uzastopna turnira lige ne zadovolji prvotni kriterij. U tom slučaju organizator može smanjiti minimalan broj igrača kroz tekuću sezonu ali ne na manje od 6 igrača. Ukoliko se, a zbog manjeg broja sudionika ili bilo kojeg drugog razloga, ne sakupi kvota od barem 6 turnira, Hrvatska DG liga će se smatrati ništavnom za tekuću sezonu. 

U slučaju ograničenog broja natjecatelja na pojedinačnim turnirima, HDFS je obvezan osigurati minimalno 10 mjesta za sudionike Hrvatske disc golf lige. Igrači se tada na turnir prijavljuju redoslijedom u ukupnom poretku na prvi dan prijave pojedinačnog turnira. Ukoliko je igrač spriječen u sudjelovanju, svoje pravo sudjelovanja prosljeđuje slijedećem igraču na ljestvici ukupnog poretka.

Članak 11.
Izvršni organizator pojedinačnog turnira obvezan je dostaviti rezultate predsjedniku HDFS-a u roku od 48 sata od završetka turnira. 
Sistem bodovanja primjenjuje se neovisno o propozicijama pojedinih turnira od strane izvršnog organizatora turnira te se paralelno izrađuje posebna bodovna lista Hrvatske disc golf lige, sastavljena samo od igrača i igračica hrvatske nacionalnosti ili prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji su članovi bilo kojeg Disc golf kluba registriranog u Republici Hrvatskoj, a za ukupni poredak u Hrvatskoj disc golf ligi. Bodovi na pojedinačnom turniru automatski se dodjeljuju svim igračima koji zadovoljavaju kriterije natjecanja. 

Članak 12.
Pobjednik lige je igrač, igračica i Discgolf klub koji tokom sezone osvoji najviše bodova. Pobjedniku i pobjednici pripada prijelazni pehar Hrvatske disc golf lige na koji se upisuje godina prvenstva, ime i prezime pobjednika i matičnog kluba. Ukoliko igrač ili igračica 3 puta zaredom osvoji ligu, prijelazni pehar ostaje u trajnom vlasništvu tog pobjednika ili pobjednice. Organizator može najboljem dodijeliti i druge nagrade kao i nagrade potencijalnih sponzora. Klubovima organizator dodjeljuje priznanje za osvojeno 1. mjesto te druge nagrade prema mogućnostima Saveza i sponzora. 


Članak 13.

Hrvatskog Flying Disc Savez izabire Voditelja hrvatske disc golf lige koji je zajedno sa Savezom zadužen je za vođenje financija, dogovore sa izvršnim organizatorima turnira pod okriljem lige, suradnju i dogovore sa sponzorima lige a s ciljem razvoja i promocije Hrvatske disc golf lige, izradu tablice za bodovanje te unošenje rezultata nakon turnira, objavu rezultata na web stranici Saveza i facebook profilu Saveza, slanje objava za medije, osmišljavanje i realizaciju dodijele nagrada, nabavu i dodjelu ostalih nagrada te organizacije završne svečanosti do potpunog iskorištavanja nagradnog fonda te dodjelu pehara i priznanja.