HFDS

Hrvatski flying disc savez (HFDS) je neprofitna sportska organizacija kojoj je cilj širiti, jačati i nadzirati razvoj sportova s diskom u Republici Hrvatskoj s naglaskom na fair-play, nenasilno rješavanje problema i međusobno poštovanje.

HFDS je osnovan 2013. godine i objedinjuje klubove koji se bave sportovima s diskom (kod nas poznatijim kao frizbi). Najrašireniji sportovi su disc golf i ultimate frisbee.

Trenutno je u savezu osam aktivnih klubova, a najmlađi je osnovan u Novoj Gradišci. Hrvatski flying disc savez član je Svjetske flying disc federacije (World flying disc federation) koja je članica Međunarodnog olimpijskog odbora od 2015. godine, a u čijem radu sudjeluje čak 84 saveza sa svih kontinenata.

WFDF ulaže napore kako bi sportovi s diskom postali olimpijski sport i vrlo je izgledno da bi jedan od flying disc sportova mogao biti jedan od olimpijskih disciplina na Ljetnih olimpijskih igara u narednom desetljeću.

Događaj od izuzetnog značaja za HFDS dogodio se u četvrtak 20. prosinca, na 51. Skupštini Hrvatskog olimpijskog odbora održanoj u Zagrebu, kada je Savez primljen u privremeno članstvo HOO-a kao nacionalni savez neolimpijskog sporta. Odluka je donesena jednoglasno.

Od mnogobrojnih promotivnih radionica, kampova i natjecanja možemo izdvojiti sudjelovanje HFDS-a u organizaciji i partnerstvu na Europskom ekipnom disc golf prvenstvu u Varaždinu 2021. godine, Svjetskom ekipnom disc golf prvenstvo u Varaždinu 2022. godine i Regionalnim kvalifikacijama za
Europsko klupsko prvenstvo u ultimate (EUC) 2022. u Zaboku.

Prvenstvo Hrvatske u disc golfu održava se već 11 godina a Hrvatska disc golf liga (HDGL) broji devetu godinu za redom.