Disc golf

Disc golf je sport tradicije duge gotovo 50 godina, a najpopularniji je u SAD-u te zemljama zapadne Europe, a među njima posebice na području Skandinavije. U navedenim zemljama svake godine otvara se velik broj novih terena na parkovnim površinama u i oko gradova, a vrlo često postavljaju se i u sklopu studentskih kampusa te tako postaju svakodnevna navika i rekreacija za sve dobne skupine i raznolike profile ljudi. Sam sport je vrlo sličan klasičnom golfu uz razliku u tome što igrači bacaju posebno dizajnirane leteće diskove te njima trebaju pogoditi disc golf koš.

Teren za disc golf može se uz prihvatljive troškove opreme (do 7.000 eura) lako postaviti na gotovo svaku površinu jer se zbog činjenice da disk putuje zrakom, a ne po tlu, može igrati na livadi, u šumi, po kamenju, pijesku i gotovo svakoj drugoj podlozi. Samim time ekološki je prihvatljiv, a osim povremene košnje ne zahtjeva druge značajnije troškove održavanja. Svakom rekreativnom igraču za igru su dovoljna tek dva leteća diska koji se u Hrvatskoj mogu kupiti po cijeni od 70-90 kn po komadu čime je i sam sport dostupan praktički svakoj zainteresiranoj osobi. Središnje globalno tijelo koje vodi brigu o razvoju sporta te o natjecanjima je Professional Disc Golf Association (PDGA, www.pdga.com).

Prema statistici PDGA-a oko 8-12 milijuna ljudi barem jednom je isprobalo ovaj sport, redovitih igrača u svijetu ima oko 500.000, a trenutnih članova koji plaćaju godišnju članarinu PDGA-u ima 16.109. Tokom 2011. godine diljem svijeta održano je 1.338 natjecanja sa 92.055 sudionika i ukupnim nagradnim fondom od preko 2.000.000 US$. Da je sport vrlo popularan među svim dobnim skupinama pokazuje podatak o članstvu PDGA-a koje čini 30% članova u dobi od 20 do 29 godina, 32% od 30 do 39 godina te 32% starijih od 40 godina.

Ako vas zanima više pogledajte PRAVILA