Equfisc

Hrvatski Flying Disc Savez (HFDS) jedan je od partnera na Erasmus sport projektu naziva EquFisc – Equal Steps with a Flying Disc (Ravnopravno koračajmo s letećim diskom – frizbijem) kojemu je glavni cilj poticanje žena na bavljenjem sportom u ruralnim područjima (prvenstveno sportovima s diskom). 

Projekt je u sklopu Erasmus+ programa mala partnerstva što je program Europske unije namijenjen obrazovanju, osposobljavanju te mladima i sportu. 
U Zagrebu je za vikend 25.-26.6.2022. održan prvi inicijalni susret partnera iz Turske, Bugarske, Rumunjske, Litve i Hrvatske. HFDS je zadužen za edukaciju partnera o igrama/sportovima s letećim diskom te će, kao i druge partnerske zemlje, osigurati sportske treninge za djevojčice, djevojke i žene unutar tri različite županije.

U sklopu projekta EquFisc 12. listopada 2022. održana je prva aktivnost u OŠ Ivan Goran Kovačić, Velika.

Za učenike drugog razreda organizirali smo interaktivnu priču: Čudesne zgode letećeg diska.

Viši razredi imali su prilike bacati leteći disk u dvorani i upoznati se s disc golfom, ultimateom, frizbi graničarom…Završno je bila organiziran uvodni trening za djecu i roditelje koji će se kontinuirano nastaviti u školi.

Nove radionice kreću u Osnovnoj školi Mladost, Lekenik.

Tko se još jedna škola pridružila u radionice unutar projekta Equfisc, gdje djevojčice i dječaci zajedno imaju mogućnost trenirati sportove s letećim diskom.

Treća škola koja nam se pridružila je Osnovna škola Ljudevita Gaja iz Nove Gradiške.

Diskovi su letjeli na sve strane. Igrao se ultimate i disc golf. Bilo je super.

Zahvaljujemo učenicima na aktivnom sudjelovanju, kao i nastavnicima koji su prepoznali vrijednost ove igre.

Majke, poneki otac i puno djece proveli su 20.5.2023. s letećim diskom u ruci, natjecanju, druženju i osmijehu na licima.

Osnovna škola Ljudevita Gaja Nova Gradiška bila je domaćin završne manifestacije projekta Equfisc (Zajedno koračajmo s letećim diskom) kojemu je primarni cilj  bio potaknuti žene na aktivno bavljenje sportom koristeći se letećim diskom. Ovaj projekt poziva na zajedništvo kroz sport, zato su u aktivnosti bile uključene sve zainteresirane osobe, neovisno o spolu i dobi.

Uz puno trke, navijanja i bacanja polaznici su pokazali stečene vještine baratanja letećim diskom i pri tome se dobro zabavili.

Hvala svim natjecateljima, sudionicima projekta, a pogotovo nastavnicima tjelesne i zdravstvene kulture bez kojih ovaj projekt ne bi bio ono što jest:

Marina Holenda, Ivana Hofman, Igor Rožić i Mladen Šop, od srca vam hvala.

Zajedno koračajmo na putu zdravlja! Stvarajmo zdravu i sretnu zajednicu!