Pravila

Službeni teren za igru;

Osnovna pravila:

1. Početak igre

Prije početka svakog poena obje ekipe se nalaze u svojoj end zoni. Ekipa koja igra obranu baca disk iz svoje end zone u protivničku, koja ima napad. Svaka ekipa se sastoji od 7 igrača na terenu ili manje ovisno o podlozi i dimenzijama terena.

2. Bodovanje

Svaki put kada napadačka ekipa uhvati disk u protivničkoj end zoni dobiva 1 bod.

3. Kretanje diska

Disk se može kretati u bilo kojem smjeru uspješnim dodavanjem između igrača iste ekipe. Igrači sa diskom se ne smiju kretati. Kada igrač uhvati disk mora se zaustaviti i ima 10 sekundi da disk doda suigraču (u dvoranskoj inačici ili na prijesku broj sekundi može biti manje 8 ili 6).

4. Promjena posjeda diska

Kada dodavanje nije uspješno (disk padne na tlo, padne izvan granica igrališta, presječe ga ili blokira protivnički igrač ili ga igrač ne baci u vremenu od 10 sekundi), obrana uzima disk i postaje napad.

6. Zamjene igrača

Igrači se mogu zamjeniti jedino nakon postizanja poena ili u slučaju ozljede. Jedan igrač može ući i izaći iz igre više puta.

7. Bezkontaktni sport

Fizčki kontakt u svrhu ometanja protivničkog igrača nije dozvoljen. Kada dođe do takvog kontakta zove se prekršaj.

8. Prekršaji

Kada igrač inicira kontakt sa drugim igračem, to je prekršaj. Ako se u slučaju prekršaja i zbog njega promjeni posjed diska, disk se vraća igraču na kojem je prekršaj napravljen. U slučaju da se igrač kome je zvan prekršaj ne slaže s tim da je napravio prekršaj, disk se vraća igraču koji je bacio disk.

9. Samokontrola (Fair-play)

Igrači su odgovorni za vlastite prekršaje i zvanje istih. Sve sporove rješavaju međusobno razgovorom.

10. Spirit of the Game

Spirit of the Game je glavni i temeljni element ovog sporta. Vrlo je sličan fair play-u i sportskom ponašanju, ali ga Ultimate posebno ističe. Sažet je u ovom uvodnom pravilu igre:


“Svi igrači su odgovorni za primjenu i pridržavanje pravila igre. Ultimate se zasniva i oslanja na Spirit of the Game koji stavlja odgovornost na svakog igrača da poštuje fair play. Vjeruje se da niti jedan igrač neće namjerno prekršiti pravila igra. Zbog toga nema oštrih kazni za prekršaje, već se koristi metoda ponavljanja akcije koja simulira što bi se najvjerojatnije dogodilo da nije došlo do prekršaja.”


Ponašanja poput namjernog fauliranja, varanja, opasne igre, nekorektnog razgovora i slično, protive se Duhu Igre. Igrači se često nađu u situaciji da prekršajem ili nekim drugim nepropisnim ponašanjem mogu sebe ili svoju momčad staviti u prednost, no igrači su moralno dužni pridržavati se pravila. Pošto u Ultimate-u nema sudaca, održavanje i primjenjivanje Duha Igre je vrlo važno. Igrači moraju znati pravila igre, igrati pošteno bez varanja i poštivati protivnika. Integritet sporta ovisi o odgovornosti svakog igrača da poštiva Spirit of the Game.

Svaka ekipa na kraju svake utakmice ocjenjuje Spirit protivnika, te se ekipi sa najboljom ocjenom na kraju turnira dodjeluje pehar i priznanje za Spirit of the Game, bez obzira koje mjesto osvojili.