Europski prvaci u disc golfu okrunjeni u Hrvatskoj

Još uvijek nismo svjesni koliko se velika stvar dogodila u našem dvorištu! Europsko prvenstvo u disc golfu održavalo se od 13. do 19. kolovoza u Toplicama Sv. Martin na Muri!

Tek čitanje članka sa istim naslovom koji je osvanuo na prvoj stranici PDGA (Profesional Disc Golf Association) donekle nam je dočaralo koliko je ovo bio važan događaj za disc golf u svijetu i Europi, te koliko to znači za nas kao vrlo malu i mladu zemlju da smo imali čast ugostiti gotovo sve najbolje majstore našeg sporta na disc golf terenu u Toplicama Sv. Martin na Muri.

Bilo je potrebno puno rada u prošlim godinama od strane Dinka Šimenca i njegove ekipe iz Lagoda disc golfa kako bi dokazali ljudima koji odlučuju o domaćinstvu, da su sposobni uspješno provesti ovako veliki događaj u tako maloj disc golf sredini. Ali sada kada je ovo prvenstvo iza nas možemo objektivno utvrditi da je svakako jedno od najuspješnijih i najboljih Europskih prvenstava koje je do sada održano. Činjenica da su nastupili natjecatelji iz čak 27. zemalja, što je najvjerojatnije najviše zemalja na jednom disc golf natjecanju ikada, te da su po prvi puta nastupili igrači iz zemalja kao što je Portugal, Ukrajna i Srbija, svakako potvrđuje ispravnost odluke da se jedno tako veliko natjecanje održi u Centralnoj Europi.

Teren je dizajnirala legenda disc golfa Jon Baldwin (svijetski PDGA prvak 2011) koji je iskoristio okolicu LifeClass Terma Sveti Martin na najbolji mogući način te je postavio pravi “Champioship course”. Ukupno 2530m na 18 staza uz par 60 je od prvog bacanja (kroz trostruki mandatory) do zadnjeg putta na povišeni koš od natjecatelja iziskivalo da pokažu sve svoje vještine, ali i da pokušaju zadržati koncentraciju barem 3 sata koliko je trajala jedna runda.

Svake dvije godine Europski igrači se bore za medalje, a ovog puta se dijelilo čak 8 kompleta. Finski igrači su i ovog puta dominirali sa ukupno 10 medalja, ali za razliku od prvenstva prije dvije godine u Finskom Oulu njima se pridružilo još šest zemalja, a po prvi puta medalje su osvojili natjecatelji iz Estonije, Češke i HRVATSKE!

O uspjehu četrnaestogodišnje Hrvatske igračice Ane Gorički koja je osvojila broncu u juniorskoj ženskoj kategoriji i općenito o nastupu Hrvatske disc golf reprezentacije možete pročitati na kraju članka.

U najbrojnijoj i najprestižnijoj Open kategoriji naslov je pripao ljubimcu publike i najzvučnijem imenu turnira Simon Lizotte-u koji je dokazao da je trenutno najbolji igrač u Europi. Njegova atraktivna, duga i precizna bacanja, kao što je demonstrirao na stazi 13. (par 5 -dužine gotovo 300m) gdje je imao tri Eagla, činile su razliku, tako da mu Finci Seppo Paju i Väinö Mäkelä, koji su osvojili srebro i broncu, nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti.

U ženskoj Open kategoriji slavila je 18-godišnja Henna Blomroos koja je odigrala nevjerojatnu drugu rundu, te je nakon toga smirenom i stabilnom igrom održavala svoju prednost pred sunarodnjakinjom Evelinom SalonenBroncu je osvojila Kristin Tattar što je bila prva medalja za Estoniju u kojoj je disc golf u posljednjih 2-3 godine doživio pravi procvat .

Priča finalne runde dogodila se u muškoj Master kategoriji iznad 40 godina gdje je Francuz Sylvain Gouge osvojio zlato ispred Finca Jannea Hirsimäkia u doigravanju. Francuz je sa izvrnutim zglobom noge odigrao zadnje tri staze finalne runde i nakon toga u bolovima još nekoliko staza u doigravanju, te u epskoj borbi osvojio naslov. U Grandmaster kategoriji igrača iznad 50 godina je slavio šveđanin Hasse Tegebäck, a u kategoriji muških iznad 60 godina pobijedio je također šveđanin Olle Samuelsson.

Kod muške kategorije juniora vodila se velika bitka između Čeha Bohdana Bíleka i Finca Oskari Vikströma gdje je Bohdan uspio zadržati prednost koju je imao prije finalne runde. Tako je nakon

osvajanja juniorskog naslova u Centralnoj Europi prije manje od mjesec dana u Sloveniji pridodao i Europski naslov najboljeg juniora do 18. godina.

U ženskoj kategoriji iznad 40 godina zlato je osvojila švicarka Natalie Holloköi koja je već nekoliko puta bila u Hrvatskoj na Drava Forster turniru.

Hrvatska je kao domaćin imala čak 8 predstavnika koji su se natjecali u 5 kategorija. Posebno možemo biti ponosni na Anu Gorički koja je u juniorskoj ženskoj konkurenciji do 18 godina osvojila prvu medalju za Hrvatsku na Europskim disc golf prvenstvima, te se na kraju okitila broncom. Težak teren i jaka konkurencija bila joj je preveliki teret tako da nije uspjela odigrati niti jednu rundu na željenoj razini. Ali za 14-godišnju disc golfericu to je bilo jedno ogromno iskustvo.

Osim nje vrijednije rezultate su osvojili Radule “Raško” Mikić koji je u konkurenciji iznad 50 godina zauzeo 12. mjesto te se do zadnjih nekoliko staza 3. runde borio za ulazak u finalnu rundu. Malo nesreće i izgubljen disk odnijelo mu je tih nekoliko bacanja koliko je bilo potrebno da bi igrao u finalu. Još jedan igrač Disc golf kluba Zrinski iz Čakovca, Mario Mesarić bio je nadomak finala te je najboljom igrom, od naših predstavnika u trećoj rundi (60-0) bio samo dva bacanja udaljen od finalne runde. Malo neiskustva u turnirskom natjecanju i nervoza prve runde u kojoj je igrao ispod svoje razine koštala ga je ne igranja u subotnjem programu.

Od ostalih naših natjecatelja po jednu solidnu rundu su odigrali Marko Marčec (68.) i Aleksandar “Aki” Vucković (74.) no to nije bilo dovoljno za iskorak u poretku. Teret hrvatskog dresa je očito bio vrlo velik za naše reprezentativce te nikako nisu uspijevali pokazati igru na razini koju su i sami očekivali. Danica Pajtak je u ženskoj konkurenciji zauzela 23. mjesto uz samo jednu rundu iznad 800, što je daleko ispod razine koju je aktualna prvakinja prikazivala u turnirima prije prvenstva, a Nino Đurak sa 78. mjestom sigurno nije bio zadovoljan svojim igrom.

Posebna priča je bila i kod našeg državnog prvaka Tomislava Goričkog koji je na žalost mjesec dana prije prvenstva zadobio tešku ozljedu leđa koja ga je potpuno udaljila od treninga i završne pripreme za turnir. Međutim, uz bolove i pomoć supruge koja mu je bila caddy uspio je odigrati solidan turnir. To na žalost nije bilo dovoljno za ulazak u finale, tako da je zauzeo tek 24. mjesto u master kategoriji.

Na kraju ipak možemo biti vrlo ponosni na hrvatski tim koji je osim igre na turniru sudjelovao i u pripremi i provedbi turnira, te uređenju terena. To je na kraju rezultiralo da su svih 200 natjecatelja iz cijele Europe odnijeli vrlo pozitivne uspomene na Europsko disc golf prvenstvo 2018.

Ovaj unos je objavljen u Reprezentacija i označen s . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)