1. Prvenstvo Srednje Europe u disc golfu

Pet hrvatskih predstavnika na Centralnoeuropskom disc golf prvenstvu.

Posljednji vikend u rujnu ove godine (23.-25.9.2016.) ušao je u povijest kao datum kada je prvi puta održano veliko Centralnoeuropsko disc golf prvenstvo u Smolenicama, u Slovačkoj. Prvenstvo je održano na veoma atraktivnom terenu, odnosno na prostoru parka koji okružuje dvorac. Velike brežuljkaste livade i ogromna staba, uske šumske staze, jezero, kao i sam dvorac poslužili su za postavljanje fantastičnog i zahtjevnog disc golf terena na kojem su igrali najbolji igrači disc golfa Centralne Europe.

Na prvenstvu su učestvovali najbolji igrači iz sljedećih sedam zemalja: Austrija, Mađarska, Slovenija, Češka, Slovačka, Poljska i Hrvatska. Natjecali su se u tri kategorije: MPO (Open), FPO (Women open) i MJ1 (Open Junior). Hrvatska je imala pet predstavnika, tri u MPO kategoriji – Nino Đurak, Marko Marčec i Tomislav Gorički i dvije predstavnice u FPO kategoriji – Danica Pajtak i Ira Molnar Gorički. Turnir se igrao na 18 staza, u tri runde, tjekom dva dana, te finala od 12 najboljih igrača u MPO kategoriji, četiri najbolje igračice u FPO i četiri najbolja igrača u MJ1 kategoriji.

U muškoj kategoriji vodila se dosta izjednačena borba za prvo mjesto između dva Čeha, Lukasa Filandra i Krystofa Novaka. Nakon prve runde poveo je Krystof, koji je lošije odigrao u drugoj i trećoj rundi, što je nakon odlično odigrane treće runde Lukas iskoristio za vodstvo. Nakon odigranih šest staza u finalu Lukas je zadržao vodstvo i postao prvi igrač u MPO kategoriji koji je osvojio naslov na Centralnoeuropskom prvenstvu. Zanimljiva je bila borba i za treće mjesto koja se vodila između Michala Kudele (SK) i Roberta Furke(HU). Nakon tri odigrane runde vodio je Kudela, međutim Furka je svojom igrom u finalu izjednačio broj bodova, tako da su se njih dvojica našla na doigravanju za treće mjesto. Furka je odnio pobjedu nakon dvije staze i tako zauzeo treće mjesto.

U ženskoj kategoriji uvjerljivo je vodila slovakoinja Katka Bodova, koja je i nakon finala zadržala prvo mjesto. Za njom je na drugom mjestu bila Katharina Gusenbauer iz Austrije, a u finale za treće mjesto su ušle čak tri natjecateljice. Na kraju je pobjedu odnjela Jarmila Havirova iz Češke.

Kod najmlađih, MJ1 kategoriji, je također bilo zanimljivo. Na postolju su se našla tri Čeha, s tim da se vodila borba za drugo mjesto nakon finala. Prvo mjesto je odnio Bohdan Bilek, drugo Jakub Zdrahal i treće Matej Vojtik. Zanimljivo je i to da je prvak u juniorskoj kategoriji turnir završio s istim rezultatom kao i prvak u MPO kategoriji.

Što se tiče hrvatske reprezentacije, Nino Đurak je uspio ući u finale, što je izvanredan uspjeh u tako oštroj konkurenciji, te je na kraju zauzeo sjajno 12. mjesto. Uz Nina u prvih 15 ušao je i Tomislav Gorički, što je za hrvatsku reprezentaciju odličan uspjeh. Marko Marčec je završio na 35 mjestu, a u ženskoj kategoriji Danica Pajtak je zauzela 10., te Ira Molnar Gorički 12. mjesto. Bez obzira na rezultat, ovaj turnir je cijeloj ekipi bio jedno veliko iskustvo i podstrek za daljnje napredovanje.

Ono što moramo pohvaliti je jako dobra organizacija turnira i sve pohvale slovačkom savezu, a posebno Rihardu Kolaru i Katki Bodovoj. U ta tri dana vikenda uloženo je mnogo truda, počev od sjajno postavljenog terena, spotera koji su radili i više od očekivanog, smještaja, degustacije tradicionalnih vina, te hrane koja je bila odlično pripremljena.

Uz završnu dodjelu nagrada i slikanje reprezentacija, te druženja sa igračima, završilo je prvo Centralnoeuropsko prvenstvo u disc golfu. Tjekom turnira vodili su se razgovori o održavanju prvenstva sljedeće godine, gdje je nekoliko saveza izrazilo želju za održavanjem u njihovim zemljama. Hrvatska je također na popisu i trudit će se pripremiti najbolju moguću ponudu. Kako god bilo i gdje god da se bude održavalo sljedeće natjecanje, s veseljem ga iščekujemo i nadamo se dobrom rezultatu hrvatskih igrača.

Ovaj unos je objavljen u Disc golf, Reprezentacija i označen s . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)