Hrvatska disc golf liga u 2017.

Rezultati HFDS za sezonu 2017.

U sklopu završne godišnje skupštine Hrvatskog Flying Disc Saveza 20.12.2017. koja je održana u Zagrebu u svečarskoj atmosferi proglašeni su pobjednici lige u muškoj, ženskoj i klupskoj kategoriji.

Liga je u 2017. godini oborila sve dosadašnje rekorde i preko nje se može očitati  napredak disc golf scene kod nas. U ligu je ušlo čak 12 PDGA sankcioniranih turnira (u 2016. ih je bilo 6) koji su održani tokom 2017. Godine od čega je bilo 7 jednodnevnih, 4 dvodnevnih i jedan trodnevni. Posječenost na svim turnirima je bila vrlo dobra, a hrvatske igračice i igrači su zabilježili ukupno 183 nastupa što daje prosječno 15 domaćih natjecatelja po turniru (približno 11 muška i 4 žene). Zanimljivost je da su najposjećeniji turniri bili oni koji su održani tokom siječnja, Turniri Frosti hills serije s 18 i 19 natjecatelja, koji održani u prilično zimskim uvjetima. Kod dvodnevnih turnira tradicionalno dobar odaziv je imao turnir Vladar Martinuševca sa 19 hrvatskih natjecatelja.

U ženskoj kategoriji u sezoni 2017. nastupilo je 9 igračica te smo u svim natjecanjima imali barem tri Hrvatice. 5 igračica je zabilježilo 6 ili više nastupa, imali smo 3 različite pobjednice na pojedinim turnirima. Na kraju smo dobili staru/novu pobjednicu Danicu Pajtak iz Disc Golf kluba Varaždin  koja se ove godine ipak trebala dosta potruditi kako bi osigurala ukupnu pobjedu. Ukupno rekordnih 208 bodova je osvojila s 11 nastupa na turnirima i sa čak 7 pobjeda. Druga u poretku je bila Ira Molnar Gorički sa 166 bodova u 9 nastupa i jednom pobjedom dok je treća u poretku lige završila Maja Šimenc sa 136 bodova u 6 nastupa i 4 pobjede. 

U muškoj kategoriji konkurencija je bila vrlo ozbiljna te je u sezoni 2017. nastupilo 25 igrača. Čak 13 igrača je imalo 6 ili više nastupa u turnirima lige te smo imali 6 različitih pobjednika. O konkurentnosti i izjednačenosti svjedoči i činjenica da je osvajač lige u 2016. godini,  Aki Vucković, završio tek 6. u sezoni 2017. i to bez pobjede na pojedinačnom turniru. Novi pobjednik lige za sezonu 2017. s 183 boda je Tomislav Gorički iz FDK Zagreb koji je, osim upornošću i nastupima na svih 12 kola lige, naslov osigurao konstantnom igrom gdje je u 11 kola bio između 3 najbolja hrvatska igrača (3 pobjede, 6 drugih i 2 treća mjesta).  Drugo mjesto u ligi osvojio je Nino Đurak sa 170 bodova. Prava drama i borba za prvo mjesto odvijala se čak do zadnjeg kola i našeg najvećeg turnira Drava Forester koji se održao početkom studenog u okolici Arene Varaždin. Izjednačena igra ova dva igrača kulminirala je u zadnjoj rundi zadnjeg turnira sezone gdje su ih rezultati spojili te je Tomislav ušao u tu rundu sa samo jednim bacanjem prednosti. Tokom runde nekoliko puta su se izmjenjivali u vodstvu te je čak u jednom trenutku Nino imao dovoljnu prednost za pobjedu u ligi, no dvije staze prije kraja disc golf je pokazao svoju nepredvidljivost i neizvjesnost te je jedna greška Đuraka potpuno preokrenula rezultat i donijela pehar pobjednika u vitrine Tomislava Goričkog.  Marko Marčec je konstantnom sezonom uz čak 3 pobjede osvojio treće mjesto sa 156 boda.

U klupskoj konkurenciji samo je potvrđena premoć igračica i igrača Disc Golf Kluba Varaždin koji su osvojili rekordan 1141 bod s čak 10 različitih natjecatelja. Drugo mjesto osvojio je FDK Zagreb, a treće DG klub Zrinski iz Čakovca.

Za sezonu 2018. koja je već počela, vodstvo lige i Savez pripremaju nekoliko promjena u sustavu bodovanja i klupskom natjecanju te se očekuje još više turnira i natjecatelja. 

Ovaj unos je objavljen u Disc golf i označen s . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)