HDGL 2018 oborila sve rekorde

Hrvatska disc golf liga (HDGL) je i u 2018. godini oborila sve rekorde po broju turnira i broju natjecatelja što pokazuje kako se disc golf scena u RH kontinuirano razvija. U ligu je 2018. ušlo čak 15 PDGA sankcioniranih turnira (u 2017. ih je bilo 12), od čega 10 jednodnevnih i 5 dvodnevnih. Ukupno je nastupilo 38 natjecatelja i natjecateljica.

Na početku sezone smo imali izmjenu pravilnika o natjecanju čime se jednodnevni turniri drukčije boduju od dvodnevnih te su time dvodnevni turniri postali značajniji za ostvarivanje dobrog rezultata u ligi.

U ženskoj kategoriji u sezoni 2018. nastupilo je 10 igračica, a do samog kraja se vodila velika borba između Ire Molnar Gorički i prvakinje Hrvatske 2018. Danice Pajtak koja je prije zadnjeg kola zaostajala za dva boda.

DRAMA U ŽENSKOJ KATEGORIJI

Danica Pajtak je imala zdravstvenih problema u samom jeku sezone te nije mogla nastupiti na tri dvodnevna turnira HDGL-a zbog čega je izgubila priliku za stjecanje važnih bodova, dok je Ira Molnar-Gorički na tim turnirima upisala pobjede. Ipak, Pajtak je na preostalim turnirima uspjela nadoknaditi većinu zaostataka za Irom Molnar-Gorički da bi na zadnjem odlučujućem turniru lige za njom zaostajala svega dva boda. Taj ključni turnir je i osvojila te osigurala pobjedu u HDGL za 2018. godinu. To je njezina treća uzastopna titula osvajačice HDGL, čime je pehar lige dobila u trajno vlasništvno.

Na kraju je Danica Pajtak iz Disc Golf kluba Varaždin osvojila 199 bodova uz 10 HDGL pobjeda na 12 turnira na kojim je nastupila. Druga u poretku je bila Ira Molnar Gorički s 197 bodova uz 5 HDGL pobjeda u 13 nastupa. Treće mjesto ove godine je osvojila naša perspektivna juniorka Ana Gorički koja je s 15 godina pokazala da se ozbiljno može uključiti u borbu za HDGL u narednim sezonama. Ovom trećem mjestu u ligi je dodala i naslov viceprvakinje Hrvatske u seniorskoj konkurenciji te je osvojila prvu medalju za Hrvatsku na Prvenstvu Europe u juniorskoj konkurenciji.

OZBILJNA KONKURENCIJA U MUŠKOJ KATEGORIJI

U muškoj kategoriji konkurencija je i ove godine bila vrlo ozbiljna te je u sezoni 2018. nastupilo 28 igrača. Čak 8 igrača je imalo 11 ili više nastupa u turnirima lige te smo imali 4 različita pojedinačna HDGL pobjednika. Marko Marčec je s tri pobjede na prva četiri turnira odlično krenuo u sezonu i izgledalo je da će se uspjeti odvojiti prije ljeta no nakon toga je prošlogodišnji osvajač lige i aktualni dvostruki Prvak hrvatske Tomislav Gorički pobijedio na 6 uzastopnih turnira na kojim je nastupio od kojih su čak 3 bila dvodnevna te je time preuzeo vodstvo u ligi koje nije ispuštao do kraja.

Nedostatak konstantno dobre igre na svim turnirima je udaljio od borbe za naslov Akija Vuckovića i Ninu Đuraka kojima je u zadnjem dijelu sezone preostala borba za 3. mjesto u HDGL za sezonu 2018. Posebno nas veseli uključivanje u HDGL igrača iz novog kluba DG Klub Eagle iz Rijeke koji su pokazali veliki napredak u 2018. te već sad pokazuju potencijal za ulazak u top 5 po pojedinim turnirima.

Na kraju sezone je Tomislav Gorički iz FDK Zagreb s osvojenih rekordnih 195 bodova po drugi put za redom osvojio HDGL te još jednom pokazao formulu za osvajanje lige. Ona je konstantno održavanje visoke razine forme te s 12 mjesta među prva tri (6 pobjeda) u 13 nastupa zasluženo odnosi naslov. Marko Marčec iz Disc Golf kluba Varaždin je kao naš najbolje rangirani PDGA igrač na kraju sezone osvojio 2. mjesto sa 163 boda, a Aki Vucković je s pobjedom u zadnjem kolu potvrdio 3. Mjesto te se time vratio na postolje nakon što je u 2017. bio četvrti.

PREMOĆ DISC GOLF KLUBA VARAŽDIN

U klupskoj konkurenciji samo je potvrđena premoć igračica i igrača Disc Golf Kluba Varaždin koji su osvojili 817 bod s 11 različitih natjecatelja. Drugo mjesto osvojio je FDK Zagreb s 444 boda, a treće i ove godine DG klub Zrinski iz Čakovca. Već naredne sezone očekujemo ozbiljniju borbu među klubovima, osim DG Klub Eagle iz Rijeke očekujemo uključivanje igrača iz FDK Nova Gradiška i još nekih novih sredina.

Posjećenost na svim turnirima je bila vrlo dobra, a hrvatske igračice i igrači su zabilježili ukupno 225 nastupa čime smo zadržali prosjek od 15 domaćih natjecatelja po turniru (približno 11 muška i 4 žene). Posebno se istaknuo novi turnir u kalendaru „Riverside Open“ koji je održan na obalama Drave u Varaždinu i na kojem je sudjelovalo čak 31 natjecatelja i od toga 12 žena, te 2. turnir Frosty Hill serije u Toplicama Sv. Martin gdje smo imali 24 natjecatelja od čega čak 9 u ženskoj konkurenciji. Kod dvodnevnih turnira tradicionalno dobar odaziv je imao turnir Vladar Martinuševca s 14 hrvatskih natjecatelja no očito je da kod dvodnevnih turnira imamo nešto manji odaziv na čemu trebamo poraditi u sezoni 2019.

Samo proglašenje pobjednika i dodjela pehara koja je bila održana u sklopu 1. turnira u 2019. godini uveličala je četverostruka prvakinja svijeta Paige Pierce koja je provela desetak dana u hrvatskoj u sklopu turističko sportskog projekta „Disc Golfing through Croatia“.

Za sezonu 2019. Neće biti nikakvih izmjena u pravilniku, no vodstvo lige i Savez intenzivno tragaju za sponzorom lige i načinima kako potaknuti što više natjecatelja na sudjelovanje. 

Ovaj unos je objavljen u Disc golf i označen s . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)